KNMT Fonds
Lettergrootte:
Algemeen Nut Beogende Instelling

NIEUWSBERICHT

Het laatste nieuws over mondgezondheid
Geplaatst op vrijdag 9 december 2016

Antibiotica is geen aspirientje

NOS-nieuwsredacteur Rinke van den Brink is auteur van het boek Het einde van de antibiotica. Hij beschrijft hierin de oprukkende antibioticaresistentie. Volgens Van den Brink kan het antibioticagebruik in Nederland een stuk minder. Hij dicht ook tandartsen hierbij een rol toe.

NEDERLANDS TANDARTSENBLAD jaargang 71/20, 9 december 2016

Op het congres van de VMTI waarschuwde u voor het oprukken van multiresistente bacteriën waartegen geen antibiotica meer helpt. Hoe ernstig is dit probleem?

“De situatie wereldwijd is onrustbarend. De WHO heeĀ’ een wereldwijde aanpak opgesteld om antibioticaresistentie aan te pakken. Hoewel Nederland er gunstig uitspringt, is ook minister Edith Schippers heel actief op dit onderwerp. Hier wordt, zowel in het ziekenhuis als in de eerstelijnszorg, in vergelijking met Europa en waarschijnlijk ook de rest van de wereld – afgezien van de landen waar men te arm is om zich antibiotica te kunnen veroorloven – het minste antibiotica voorgeschreven. Hierdoor is het aantal resistente bacteriën relatief laag, want hoe minder antibiotica wordt gebruikt, hoe minder resistente bacteriën er zijn. In Zuid-Europa is dat anders , in Griekenland koop je zonder recept antibiotica bij de apotheek. En in Frankrijk wordt het heel gemakkelijk voorgeschreven. De enkele tientallen gevallen in ons land van heel erg resistente bacteriën waartegen geen antibiotica meer werkt, zijn vrijwel zonder uitzondering importgevallen: er is een resistente bacterie vanuit het buitenland meegenomen.”

Volledig artikel