KNMT Fonds
Lettergrootte:
Algemeen Nut Beogende Instelling

NIEUWSARCHIEF

Eerdere nieuwsberichten over mondgezondheid
Geplaatst op zondag 23 september

Doet u ook mee met Stoptober?

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. 28 Dagen samen stoppen met roken vergroot de kans om het vol te houden met een factor vijf! Eén van de beste beslissingen die je kunt nemen. En dit is het moment!

 

 

Toon artikel
Geplaatst op vrijdag 7 september

Werkt u in de Regio Ommen-Hardenberg? Participeer dan in Vitaal Vechtdal!

Voormalig lid van de Eerste Kamer en voorzitter van de Raad voor Vollksgezondheid en Samenleving Pauline Meurs wees er in het NT van april niet voor niets op dat zij verwacht dat tussen met name huisartsen en tandartsen steeds vaker samenwerkingsverbanden gaan ontstaan.

Lees verder
Geplaatst op woensdag 13 juni

Veel meer teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten dan gedacht

Sigaretten zijn nog veel schadelijker voor de gezondheid dan gedacht, blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De gehaltes aan teer en nicotine zijn tot wel meer dan 20 keer hoger dan op de pakjes staat. Voor de KNMT en het KNMT Fonds Mondgezondheid onderstreept het onderzoek hoe terecht het is dat er - mede namens de twee genoemde organisaties - aangifte is gedaan tegen de tabaksproducenten.

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 10 april

“Waterscheiding tussen tandheelkunde en geneeskunde blijft me verbazen”

Weet de gemiddelde tandarts en mondhygiënist voldoende over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid? Hoogleraar Orale Geneeskunde en voorzitter van het KNMT Fonds Mondgezondheid Fred Rozema vindt kennis over ziektes en aandoeningen onontbeerlijk voor mondzorgprofessionals. Dental Tribune stelde hem een aantal prangende vragen over dit tegenwoordig veelbesproken thema.

Toon artikel
Geplaatst op zondag 25 februari

Henry Schein voor 7e keer gekozen als één van world’s most ethical companies

Henry Schein is door het Ethisphere Institute, een wereldwijd leider bij het formuleren en stimuleren van normen voor ethisch ondernemen, gekozen als een van de World’s Most Ethical Companies van 2018.

Toon artikel
Geplaatst op vrijdag 23 februari

Congres De Mond niet Vergeten, gaat door! 20 mei 2018

Op donderdag 24 mei 2018 wordt het landelijke multidisciplinaire congres 'De mond niet vergeten, gaat door!' gehouden: voor zorgprofessionals en beleidmakers in de mondzorg, thuiszorg, huisartsenpraktijken, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars. Thema: bevorderen van de mondgezondheid van thuiswonende kwetsbare ouderen.

Lees verder
Geplaatst op vrijdag 23 februari

Wereld Mondgezondheidsdag 20 maart 2018

Met het thema ‘Zeg Aaa: gezonde mond, gezond lichaam’ vraagt Wereld Mondgezondheidsdag op dinsdag 20 maart aandacht voor de positieve invloed van een goede mondgezondheid op de algemene gezondheid.

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 20 februari

KNMT Fonds steunt volgende stap in zaak tegen tabaksindustrie

De KNMT en het KNMT Fonds Mondgezondheid zijn teleurgesteld dat de Openbaar Ministerie afziet van een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Beide organisaties blijven namens de tandartsen de zaak steunen nu advocaat Bénédicte Ficq naar het gerechtshof in Den Haag stapt om alsnog vervolging af te dwingen.

Toon artikel
Geplaatst op vrijdag 16 februari

Cursus Mond en geneesmiddelen met dank aan de netwerktafel van 9 oktober 2017

Op 9 oktober jl. is er een netwerktafel georganiseerd door de KNMT Fonds Mondgezondheid, NPHF, ONVZ, VvAA en Defensie Gezondheidszorg Organisatie. Eén van de initiatieven die naar aanleiding hiervan is opgezet is een eerste workshop
workshop over de invloed van geneesmiddelen op de mondhygiëne en wat de relatie tussen mondhygiëne en ziektebeelden is. Deze workshop is bestemt voor apothekersassistenten, tandartsassistenten maar ook andere belangstellende zijn welkom.

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 13 februari

Fonds klaagt tabaksindustrie aan

De Stichting KNMT Fonds Mondgezondheid doet aangifte tegen de tabaksindustie. Dit laat het bestuur 12 februari 2018 weten door middel van een brief aan Ficq Advocaten. 

Lees verder
Geplaatst op zaterdag 16 december 2017

Medisch gecompliceerde patiënten in de Mondzorgpraktijk

Met name door de sterk in omvang toegenomen ouderen populatie – met vaak een eigen dentitie, ingewikkelde ziektegeschiedenis én een hoog geneesmiddelengebruik – is de noodzaak van adequate medische kennis voor het tandheelkundige behandelplan alleen maar groter geworden.

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 5 december 2017

EU-conferentie: tandarts integreren in het zorgteam

De mondgezondheid speelt op alle leeftijden een belangrijke rol voor de algemene gezondheid, dus moet er meer bewustzijn komen voor de rol van de tandarts in het hele zorgteam. Dat was de belangrijkste boodschap van de conferentie 'Integrated Care - Don't forget about the mouth' die op 29 november plaatsvond in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. De bijeenkomst was georganiseerd door de CED, de Europese lobbyorganisatie van  tandartsen, waar ook de KNMT lid van is.

Toon artikel
Geplaatst op woensdag 22 november 2017

Slechte adem invloed op levenskwaliteit

Uit onderzoek kwam naar voren dat mensen met slechte adem twee keer zo ongelukkig zijn als mensen zonder dit probleem. Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘the International Journal of Dental Hygiene.’

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 14 november 2017

Geslaagde netwerktafel; Gezonde mond, gezond lichaam

18 oktober vond de eerste netwerktafel van de NPHF plaats, georganiseerd door het Fonds Mondgezondheid, ONVZ, VvAA en Defensie Gezondheidszorg Organisatie. Na inspirerende presentaties van Josef Bruers, Onno Hofman en Bart van den Heuvel en het illustratieve filmpje van het Fonds/VMTI gingen de ruim 30 gasten aan tafel in gesprek.

Lees verder
Geplaatst op maandag 13 november 2017

Stoppen met roken vooral vanwege gezondheid kinderen

De gezondheid van kinderen was in 2016 de meest voorkomende reden om te stoppen met roken. Ook het advies van zorgverleners bleek een grote motivatie, aldus het CBS.

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017

Voor de Camera

artikel ArtsenAuto oktober 2017

Er zijn tegenwoordig diverse medische programma's te zien op de landelijke televisie. Waarom zou je daaraan meedoen? Hoe is het om voor de camera te staan? Hoe zijn de reacties? Drie tv-dokters vertellen. Waaronder ook Joris Muris, tandarts en ACTA-wetenschapper die te zien was in het door het Fonds geïnitieerde programma "Gênante Tanden".

Toon artikel
Geplaatst op vrijdag 18 augustus 2017

Het effect van boulimia op mondgezondheid

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden, bij gelegenheid van de Eating Disorders Awareness Week die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond begin dit jaar.

Toon artikel
Geplaatst op maandag 15 mei 2017

Onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor antibiotica

De opkomst van antimicrobiële resistentie is een van de grootste uitdagingen in de moderne geneeskunde, omdat beschikbare antibiotica hierdoor hun doeltreffendheid verliezen. Het aantal sterfgevallen door normale bacteriële infecties zal zo toenemen.

Toon artikel
Geplaatst op maandag 3 april 2017

Nieuwe kliniek

Geïntegreerde medische en tandheelkundige zorg

Kaiser Permanente, een non-profitorganisatie in de Verenigde Staten, heeft de primeur met de opening van een kliniek waar zowel medische als tandheelkundige zorg worden aangeboden.

Toon artikel
Geplaatst op vrijdag 24 maart 2017

Mondgezondheid van invloed op groene staar

Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Een nieuwe studie heeft nu echter ook gevonden dat er meer risico is op het ontwikkelen van glaucoom op het moment dat het aantal natuurlijke tanden in de mond afneemt.

Toon artikel
Geplaatst op woensdag 8 maart 2017

Ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes

Als regiehouders binnen de mondzorg zouden tandartsen zich daar beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt ACTA-onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek.

Toon artikel
Geplaatst op dinsdag 7 februari 2017

Kans op parodontitis vergroot door insulineresistentie

Mensen met insulineresistentie hebben meer kans op ernstige parodontitis dan mensen zonder insulineresistentie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Toon artikel
Geplaatst op woensdag 1 februari 2017

Tandarts en diëtist kunnen elkaar versterken

Dat voeding en mondgezondheid met elkaar in verband staan, is bekend. Een samenwerking tussen tandarts en diëtist lijkt daarom logisch. Maar hoe moet zo’n samenwerking eruit zien en hoe kunnen tandarts en diëtist elkaar het beste aanvullen?

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 20 december 2016

Risico van verspreiding van orale infecties

Lokale invasieve odontogene infecties leiden steeds vaker tot een ziekenhuisopname. De incidentie van infecties elders in het lichaam veroorzaakt door dentogene infecties is moeilijk vast te stellen, omdat de bacteriën uit de mond vaak niet als oorzaak worden onderkend. Wat zijn de risico’s van systemische verspreiding van orale foci?

Lees verder
Geplaatst op vrijdag 9 december 2016

Paropreventie met een strookje

Periosafe meet parodontale afbraak

Actieve parodontale ontsteking en afbraak kan tegenwoordig aan de hand van een speekseltest worden vastgesteld. De net geïntroduceerde Periosafe zou helpen in de strijd tegen parodontitis, en dus ook in die tegen diabetes en hart- en vaatziekten. Naast enthousiasme zijn er ook vraagtekens.

Lees verder
Geplaatst op vrijdag 9 december 2016

Antibiotica is geen aspirientje

NOS-nieuwsredacteur Rinke van den Brink is auteur van het boek Het einde van de antibiotica. Hij beschrijft hierin de oprukkende antibioticaresistentie. Volgens Van den Brink kan het antibioticagebruik in Nederland een stuk minder. Hij dicht ook tandartsen hierbij een rol toe.

Lees verder
Geplaatst op maandag 15 februari 2016

Kosten van roken

Stichting Eindspel Tabak

Een eerste en uitvoerig economisch onderzoek naar de kosten van roken voor de Nederlandse economie. 

Toon artikel

EU-conferentie: tandarts integreren in het zorgteam

De mondgezondheid speelt op alle leeftijden een belangrijke rol voor de algemene gezondheid, dus moet er meer bewustzijn komen voor de rol van de tandarts in het hele zorgteam. Dat was de belangrijkste boodschap van de conferentie 'Integrated Care - Don't forget about the mouth' die op 29 november plaatsvond in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. De bijeenkomst was georganiseerd door de CED, de Europese lobbyorganisatie van  tandartsen, waar ook de KNMT lid van is.

Toon artikel